Kefahaman bagi kebanyakkan orang ramai,
makanan halal adalah makanan yang tidak mengandungi unsur khinzir dan alkohol.
Lazimnya, salah faham begini ini berlaku dalam kalangan pengusaha dan pengguna
bukan Muslim. Benarkah begitu?
Ada satu situasi di mana pengguna Muslim
sendiri yang mengambil atau memakan makanan atau minuman yang tidak pasti
status kehalalannya dengan tanpa rasa keraguan. Lebih malang lagi makanan (dan
minimum) tersebut disediakan oleh pengusaha bukan Muslim. Barangkali ini adalah
antara alasannya; ‘Ia cuma minuman biasa yang pastinya tidak memabukkan’,
‘Makanan ini diambil sejak dahulu lagi, kenapa sekarang mahu persoalkan status
halal haramnya?’.
Memahami tentang perubahan gaya hidup
dan perkembangan penggunaan teknologi, sudah pasti citarasa, bentuk dan jenis
makanan juga dapat berkembang merentasi sempadan negara. Lihat saja dimana-mana
tempat serata negeri, pelbagai bentuk dan jenis makanan dengan citarasa yang
berbeza mewakili negara asal makanan tersebut dapat diperolehi dengan mudah.
Jika ketika zaman dahulu, citarasa pemakanan nenek moyang kita hanyalah
bersumberkan alam semula jadi serta hasil daripada bertani dan menternak
sendiri. Kalau pun sudah ada proses jual beli barang makanan dan minuman, sudah
tentu makanan dan minuman tersebut dihasilkan sendiri dengan bersumberkan alam
semula jadi dan disediakan secara tradisional tanpa menggunakan sebarang
teknologi penambahbaikan nilai nutriti makanan tersebut.
Dengan seiringnya perkembangan ilmu pengetahuan
dalam bidang teknologi dan sains makanan, penghasilan makanan semakin menjadi
mudah dan moden bagi menampung keperluan pengguna setempat. Lama-kelamaan ia
semakin berkembang untuk memenuhi permintaan bekalan luar negara. Keadaan ini
memerlukan satu bentuk makanan baru yang dapat kekal atau bertahan lama dengan
mengambil kira faktor-faktor penyumbang kerosakkan makanan tersebut. Antaranya
ialah tindakbalas makanan terhadap suhu persekitaran yang berbeza dan tempoh masa
penyimpanan makanan sebelum ia sampai kepada pengguna. Dengan itu, perkembangan
ilmu teknologi telah diaplikasikan dengan menambah nilai nutrisi makanan
tersebut. Antara teknologi yang sering digunakan diperingkat industri adalah
proses pengawetan makanan sama ada menggunakan kaedah suhu yang tinggi, nilai
pH yang rendah (berasid), humiditi yang rendah (kering) dan penambahan bahan
kimia makanan yang dapat merencat pertumbuhan mikroorganisma perosak makanan.
Selain bentuk makanan yang mudah disimpan atau dibawa, jenis makanan seperti
ini mudah untuk disediakan dan lebih tahan lama.
Namun begitu, penggunaan bahan tambah
nutrisi makanan ini lebih terdedah kepada penggunaan bahan yang mengandungi
atau berasal daripada unsur khinzir dan alkohol. Misalnya khinzir adalah
sejenis haiwan yang merupakan kelas najis berat dari sudut syariat Islam,
mempunyai kegunaan pada keseluruhan tubuh badannya. Salah satu unsur yang lazim
digunakan dalam industri kerana faktor sumbernya yang murah dan mudah
diperolehi adalah lemak khinzir atau lard.
Apabila lard digunakan dalam proses
penyediaan bahan perisa misalannya dan produk akhir ini tidak lagi menampakkan
dengan jelas kandungan unsur tidak halal ini. Maka, tidak mustahil bahan perisa
ini boleh digunakan sebagai bahan tambah dalam minuman yang dianggap ia cuma
minuman biasa sahaja!
Jadi, adakah anda pasti apa yng anda makan atau minum itu selamat dan suci? Tepuk dada tanya selera.
Tiada ulasan:
Catat Ulasan