Thursday, October 10, 2013

Ia sekadar minuman biasa sahaja!

Kefahaman bagi kebanyakkan orang ramai, makanan halal adalah makanan yang tidak mengandungi unsur khinzir dan alkohol. Lazimnya, salah faham begini ini berlaku dalam kalangan pengusaha dan pengguna bukan Muslim. Benarkah begitu?

Ada satu situasi di mana pengguna Muslim sendiri yang mengambil atau memakan makanan atau minuman yang tidak pasti status kehalalannya dengan tanpa rasa keraguan. Lebih malang lagi makanan (dan minimum) tersebut disediakan oleh pengusaha bukan Muslim. Barangkali ini adalah antara alasannya; ‘Ia cuma minuman biasa yang pastinya tidak memabukkan’, ‘Makanan ini diambil sejak dahulu lagi, kenapa sekarang mahu persoalkan status halal haramnya?’.

Memahami tentang perubahan gaya hidup dan perkembangan penggunaan teknologi, sudah pasti citarasa, bentuk dan jenis makanan juga dapat berkembang merentasi sempadan negara. Lihat saja dimana-mana tempat serata negeri, pelbagai bentuk dan jenis makanan dengan citarasa yang berbeza mewakili negara asal makanan tersebut dapat diperolehi dengan mudah. Jika ketika zaman dahulu, citarasa pemakanan nenek moyang kita hanyalah bersumberkan alam semula jadi serta hasil daripada bertani dan menternak sendiri. Kalau pun sudah ada proses jual beli barang makanan dan minuman, sudah tentu makanan dan minuman tersebut dihasilkan sendiri dengan bersumberkan alam semula jadi dan disediakan secara tradisional tanpa menggunakan sebarang teknologi penambahbaikan nilai nutriti makanan tersebut.

Dengan seiringnya perkembangan ilmu pengetahuan dalam bidang teknologi dan sains makanan, penghasilan makanan semakin menjadi mudah dan moden bagi menampung keperluan pengguna setempat. Lama-kelamaan ia semakin berkembang untuk memenuhi permintaan bekalan luar negara. Keadaan ini memerlukan satu bentuk makanan baru yang dapat kekal atau bertahan lama dengan mengambil kira faktor-faktor penyumbang kerosakkan makanan tersebut. Antaranya ialah tindakbalas makanan terhadap suhu persekitaran yang berbeza dan tempoh masa penyimpanan makanan sebelum ia sampai kepada pengguna. Dengan itu, perkembangan ilmu teknologi telah diaplikasikan dengan menambah nilai nutrisi makanan tersebut. Antara teknologi yang sering digunakan diperingkat industri adalah proses pengawetan makanan sama ada menggunakan kaedah suhu yang tinggi, nilai pH yang rendah (berasid), humiditi yang rendah (kering) dan penambahan bahan kimia makanan yang dapat merencat pertumbuhan mikroorganisma perosak makanan. Selain bentuk makanan yang mudah disimpan atau dibawa, jenis makanan seperti ini mudah untuk disediakan dan lebih tahan lama.

Namun begitu, penggunaan bahan tambah nutrisi makanan ini lebih terdedah kepada penggunaan bahan yang mengandungi atau berasal daripada unsur khinzir dan alkohol. Misalnya khinzir adalah sejenis haiwan yang merupakan kelas najis berat dari sudut syariat Islam, mempunyai kegunaan pada keseluruhan tubuh badannya. Salah satu unsur yang lazim digunakan dalam industri kerana faktor sumbernya yang murah dan mudah diperolehi adalah lemak khinzir atau lard. Apabila lard digunakan dalam proses penyediaan bahan perisa misalannya dan produk akhir ini tidak lagi menampakkan dengan jelas kandungan unsur tidak halal ini. Maka, tidak mustahil bahan perisa ini boleh digunakan sebagai bahan tambah dalam minuman yang dianggap ia cuma minuman biasa sahaja!

Jadi, adakah anda pasti apa yng anda makan atau minum itu selamat dan suci? Tepuk dada tanya selera.

No comments:

KURSUS UMRAH PERCUMA

Berita baik kepada para penjawat awam. Kursus yang kami tawarkan ini merupakan salah satu medium untuk anda penuhi tuntutan pelaksanaan pek...